În vederea creșterii atractivității transportului naval și, implicit, a cotei de piață aferente, sunt necesare intervenții concertate în două direcții majore:
navigabilitate și viteza de deplasare;
Porturile. De-a lungul Dunării şi a canalelor navigabile din România există 30 de porturi, cele mai importante fiind: Drobeta Turnu Severin, Calafat, Giurgiu, Cernavodă, Brăila, Galaţi şi Tulcea. În porturile Brăila, Galaţi şi Tulcea au acces navele maritime de până la 25.000 tdw. În general, infrastructura existentă a porturilor limitează operarea eficientă şi eficace a navelor fluviale. De asemenea, aceste porturi necesită o îmbunătăţire a reţelelor rutiere şi feroviare precum şi a conexiunilor cu hinterlandul. Tipuri de acţiuni specifice OS 1.3:
TEN-T centrală, inclusiv achiziţia de echipamente şi nave multifuncţionale pentru asigurarea navigabilităţii pe Dunăre;
Investițiile în îmbunătățirea condițiilor de navigație vor fi completate de modernizarea infrastructurii existente la nivelul porturilor situate pe TEN-T centrală, asigurând astfel un cumul de factori care să ducă la atractivitatea transportului naval și implicit la creșterea volumului de marfă transportat pe apă şi a gradului de utilizare a căilor navigabile şi a porturilor. Acțiunile propuse vor contribui și la atingerea obiectivelor stabilite prin Strategia UE pentru regiunea Dunării de a crește volumul de marfă transportat pe Dunăre cu 20% până în 2020 față de 2010, POIM având ca obiectiv creșterea volumului de marfă transportată pe căile navigabile interioare cu 20% până în 2023 față de valoarea de referință din 2013. Această creștere corespunde și cu rezultatele MNT, care indică o creștere de cca. 19,8% a volumului de marfă exprimat în tone-km trasnporat pe căile navigabile interne. Tipuri de beneficiari OS 1.3:
dezvoltarea proiectelor de investiţii; parteneriate cu alţi potenţiali beneficiari; MT
|
2014-2020 > FINANTARI OPORTUNITATI > Regio > Transport > Axa 1- Îmbunăţăţirea mobilităţii prin dezvoltarea reţelei TEN-T şi a metroului >