Despre noi‎ > ‎STIRI‎ > ‎

Start la depunerea de proiecte de finanţare pentru tinerii fermieri şi ferme agricole

postat 25 mar. 2015, 06:22 de Raluca Oanta   [ actualizat la 29 mar. 2015, 07:24 ]

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a deschis, astăzi, 25 martie 2015, la sediul MADR, primele sesiuni de primire a proiectelor de investiții pentru tineri fermieri și ferme agricole, finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR), în prezența ministrului Daniel Constantin și a prim-ministrului Victor Ponta.

Potențialii beneficiari vor avea la dispoziție fonduri europene nerambursabile de 205,7 milioane de euro pentru modernizarea exploatațiilor agricole prin submăsura 4.1 și de 111,2 milioane de euro pentru instalarea tinerilor fermieri prin Submăsura 6.1, primele două submăsuri din PNDR 2020 deschise pentru depunerea cererilor de finanțare.

Aceste prime sesiuni anuale pentru depunerea de proiecte sunt continue până la data de 30 octombrie 2015 sau până la epuizarea fondurilor alocate în acest an pentru fiecare submăsură în parte. Astfel, sesiunile continue aferente anului 2015 se pot opri înainte de termenul limită dacă valoarea totală solicitată prin cererile de finanțare a proiectelor atinge nivelul alocării respectivei sesiuni.

„Chiar dacă avem doar două măsuri, cred că sunt cele mai importante linii de finanțare așteptate de fermieri în aceste zile. Se simte nevoia de investiții în țară și de aceea, chiar dacă nu avem aprobarea oficială a Programului Național de Dezvoltare Rurală, am decis să lansăm aceste două măsuri pentru a răspunde așteptărilor pe care le au fermierii.”, a declarant ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

„Există deja acordul de principiu de la Comisia Europeană pentru lansarea acestor două măsuri. Pentru celelalte linii, vom avea scrisoarea de conformitate la jumătatea lunii aprilie.”, a subliniat Daniel Constantin.

Primirea cererilor de finanțare se va face de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), inclusiv on-line, pentru submăsura  (sM) 4.1 – Investiții în exploatații agricole, iar pentru submăsura (sM) 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri – depunerea cererilor de finanțare se va realiza în format tipărit sau on-line.

Premierul Victor Ponta a amintit, în cadrul conferinței de miercuri, și de lansarea unei a treia submăsuri – 19.1 –  Sprijin pregătitor pentru LEADER – linie de finanțare pentru alcătuirea de Strategii de Dezvoltare Locală, de către Grupurile de Acțiune Locală. Linia de finanțare beneficiază de o alocare de 2,4 milioane euro.

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 se află în curs de avizare la Comisia Europeană (CE). Pentru perioada menţionată, România beneficiază de o alocare financiară de 8,01 miliarde de euro, fonduri europene.

Ştire preluată de la Europunkt.

 

Comments