Despre noi‎ > ‎STIRI‎ > ‎

Un nou împrumut de 755 milioane de lei pentru plata beneficiarilor de fonduri UE

postat 26 nov. 2014, 23:06 de Raluca Oanta

Guvernul României a aprobat în şedinţa de astăzi, 26 noiembrie a.c., un nou împrumut de la Trezoreria Statului pentru a pune la dispoziţia Autorităţilor de Management ale programelor operaţionale resursele necesare pentru plata beneficiarilor de fonduri UE.

Din noul împrumut vor fi efectuate plăți către beneficiarii a trei programe: Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) și Programul Operaţional Regional (POR).

Pentru plățile către beneficiarii POS DRU a fost alocată o sumă de 555 milioane de lei. În același timp, a fost alocată o sumă de 100 milioane de lei pentru decontarea cheltuielilor efectuate de beneficiarii POS CCE și o sumă de 100 milioane de lei pentru plata beneficiarilor POR.

La data de 25 noiembrie a.c., rata de absorbție curentă a fondurilor europene era de aproximativ 45%, suma solicitată spre rambursare Comisiei Europene de către România fiind de peste 8,58 miliarde de euro. Rata de absorbție curentă înregistrată la nivelul POS DRU era de peste 33%, suma solicitată Comisiei prin intermediul acestui program fiind de peste 1,15 miliarde de euro. În același timp, rata de absorbție curentă înregistrată la nivelul POS CCE depășea 47%, suma solicitată spre rambursare fiind de 1,2 miliarde de euro.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Comments