Despre noi‎ > ‎STIRI‎ > ‎

TVA-ul la proiectele europene, decontat la contractele încheiate din 2012

postat 10 nov. 2011, 00:36 de Raluca Oanta

Taxa pe valoarea adăugată aferentă proiectelor finanţate din fonduri structurale şi de coeziune va deveni cheltuială eligibilă şi va fi suportată din fonduri comunitare.

Potrivit unei Hotărâri de Guvern prin care Executivul a modificat şi completat HG 759/2007 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate în cadrul operaţiunilor finanţate prin programele operaţionale, reglementările se vor aplica pentru contractele încheiate începând cu 1 ianuarie 2012.

“Hotărârea are în vedere două obiective: pe de-o parte, creşterea gradului de absorbţie a fondurilor comunitare prin faptul că TVA devine eligibilă, deci poate fi suportată din fondurile comunitare. Pe de altă parte, are un efect pozitiv asupra beneficiarilor care astfel vor putea să-şi deducă această cheltuială, care va fi suportată din fonduri UE”, a afirmat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

El a precizat că noile prevederi vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2012. În termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a acestei Hotărâri, vor fi emise instrucţiuni  de aplicare la nivelul autorităţilor de management.

Ministrul Leonard Orban a menţionat că vor fi permise unele exceptări de la aplicarea noii reglementări, bazate pe analizele efectuate de fiecare dintre autorităţile care gestionează fonduri comunitare. Ministrul a explicat că în momentul în care TVA-ul devine eligibilă, vor putea fi finanţate mai puţine proiecte din fonduri comunitare.

“Din acest motiv, fiecare autoritate de management îşi va face o analiză proprie şi vom supune aprobării Guvernului, dacă este cazul, exceptări de la aplicarea acestei Hotărâri de Guvern: fie că vorbim de exceptarea în întregime a unor  programe operaţionale sau doar a unor părţi din acestea”, a declarat ministrul Afacerilor Europene, care a adăugat că toate statele membre au luat decizii privind declararea TVA drept cheltuială eligibilă.

Știre preluată de la: Capital

Comments