Despre noi‎ > ‎STIRI‎ > ‎

Schema de plată directă în agricultură 2015-2020: Bani mai mulţi pentru fermierii care deţin între 5 şi 30 de hectare

postat 4 mar. 2015, 14:52 de Raluca Oanta

Guvernul a aprobat, miercuri, ordonanţa de urgenţă privind schema de plată unică pe suprafaţă pentru perioada 2015-2020, potrivit căreia fermierii, care deţin între 5 şi 30 de hectare, primesc o plată redistributivă, iar cei care beneficiază de un sprijin mai mare de 5.000 de euro, trebuie să dovedească că sunt femieri activi.

Noile prevederi referitoarea la sprijinul financiar, care urmează să fie acordat fermierilor, au fost anunţate de ministrul agriculturii, Daniel Constantin, la sfârşitul sedinţei de Guvern de miercuri.

Prima măsură anunţată de oficialul de la Agricultură constă în acordarea unui sprijin financiar suplimentar, respectiv o plată redistributivă, fermierilor care deţin între 5 şi 30 de hectare.

“Fermierii care vor avea o suprafaţă între cinci şi 30 de hectare vor primi o plată stimulativă mult mai mare, cu aproximativ 40 de euro, decât fermierii care vor avea o suprafaţă de unu şi cinci hectare sau care vor depăşi 30 de hectare”, a anunţat ministrul agriculturii, Daniel Constantin.

Acesta a precizat că ordonanţa adoptată miercuri legiferează definiţia fermierului activ.

“Nu sunt consideraţi fermieri activi decât dacă, în perioada imediat următoare, după depunerea cererii de plată fac dovada că activitatea agricolă pe care o desfăşoară este importantă atât din punct de vedere al ponderii plăţilor directe din veniturile obţinute de acea societate, cât şi din punct de vedere al ponderii veniturilor activităţilor agricole din veniturile totale anuale”, a subliniat ministrul agriculturii.

Potrivit acestuia, pe lista neagră a celor care nu mai trebuie să beneficieze de plăţile directe din agricultură se află: cei care gestionează aeroporturi, servicii de transport feroviar, sisteme de alimentare cu apă, servicii imobiliare, terenuri permanente de sport şi destinate activităţilor de recreere sau alte întreprinderi cu activităţi neagricole similare. Mai dau aici câteva exemple: companii de construcţii, Regia Naţională a Pădurilor, administratori privaţi de păduri, penitenciare, unităţi administrativ teritoriale. 

“Pentru ceilalţi, care nu se transformă într-o formă juridică sau cel puţin în  persoană fizică autorizată, trebuie să vină cu documente suplimentare. Aceste documente pot fi Declaraţia 2.2.1, privind veniturile din activităţi agricole, impuse pe bază de norme de venit, decizia de impunere, adeverinţă eliberată de ANAF privind veniturile totale realizate în anul precedent. Dacă nu există această declaraţie, atunci Declaraţia 200 privind veniturile realizate în România şi adeverinţa eliberată de ANAF privind veniturile totale”, a menţionat Daniel Constantin.

A treia modificare anunţată miercuri se referă la acordarea unui sprijin financiar pentru tinerii fermieri, care au vârsta până în 40 de ani şi deţin suprafeţe de până la 60 de hectare. Aceştia pot beneficia, pentru o perioadă de 5 ani, de o plată suplimentară cu 25% mai mare faţă de cei care au peste această vârstă de 40 de ani.

Instituţia care gestionează fondurile europene destinate plăţilor directe este Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Pentru campania 2014, România a beneficiat de o alocare financiară de 1,367 miliarde euro.

 

 

 

Comments