Despre noi‎ > ‎STIRI‎ > ‎

Schema de finanţare a locurilor de muncă pentru tineri este funcţională de la începutul anului

postat 15 sept. 2014, 13:17 de Raluca Oanta

România a decis să finanţeze din bugetul asigurărilor sociale anumite măsuri prevăzute în Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, sumele urmând să fie decontate după aprobarea programului de către Comisia Europeană, a informat Ministerul Fondurilor Europene.

Ministerul Fondurilor Europene a transmis CE versiunea oficială a acestui program în data de 6 august a.c. Şi alte state membre UE au optat să finanţeze din buget măsurile aferente Iniţiativei Locuri de Muncă pentru Tineri, urmând să le deconteze ulterior din Fondul Social European deoarece nu au încă programele operaţionale aprobate de Comisia Europeană.

Schema se finanţează prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020, program pentru care Ministerul Fondurilor Europene este autoritate de management, iar Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice este responsabil cu implementarea efectivă.

Sume pentru tineri prevazute în Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020:

Axa Prioritară 1: 212 milioane de euro
106 milioane de euro din Iniţiativa Locuri de Muncă pentru Tineri (Youth Employment Initiative -YEI), pentru trei regiuni în care rata şomajului la nivelul anului 2012 în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 16-24 ani este mai mare de 25%. Cele trei regiuni sunt: Centru, Sud-Est şi Sud-Muntenia. Alocarea financiară menţionată este aferentă anilor 2014-2015, plăţile efective pentru proiecte putându-se realiza până în anul 2018.
La această sumă, România a adăugat alocat încă aproximativ 106 milioane de euro din fondurile europene care i-au fost alocate din Fondul Social European (FSE).

Axa Prioritară 2: aproximativ 362 milioane de euro
Având în vedere importanţa susţinerii tinerilor din perspectiva creşterii ratei de ocupare în rândul acestui grup ţintă, România a alocat alte aproximativ 362 milioane de euro pentru finanţarea măsurilor de susţinere a tinerilor în celelalte cinci regiuni (Bucureşti-Ilfov, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia).
Această sumă dedicată tinerilor poate fi decontată de România din FSE până în 2023.
Ne propunem ca prin Axa Prioritară 2 să continuăm finanţarea şi pentru tinerii din cele trei regiuni care sunt finanţate din Iniţiativa Locuri de Muncă pentru Tineri după anul 2015 în cazul în care la nivelul UE nu se va decide prelungirea acesteia.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Comments