Despre noi‎ > ‎STIRI‎ > ‎

Restricţii pentru instalarea tinerilor fermieri, din 2014

postat 17 sept. 2014, 02:21 de Raluca Oanta

Tinerii fermieri, care deţin un loc de muncă şi care intenţionează să acceseze fonduri europene pentru a se instala la ţară, sunt eligibili doar dacă lucrează în zona în care este situată exploataţia sau în zona limitrofă a acesteia, potrivit noilor condiţii prevăzute de  Program Naţional de Dezvoltare Rurală- PNDR 2014-2020.

Astfel, „un tânăr, fie că este unic şef al exploataţiei, fie că exercită control efectiv asupra persoanei juridice, poate fi beneficiar al submăsurii M6.1 (Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri-n.red.) chiar dacă deţine un alt loc de muncă, cu condiţia ca acesta să fie în unitatea teritorial administrativă (UAT) în care este situată exploataţia sau în zona limitrofă a acesteia”, potrivit datelor furnizate de către Ministerul Agriculturii pentru Eurocentrica.

MADR a precizat că „definiţia zonei limitrofe, aplicabilă acestei măsuri, este în curs de elaborare şi că va fi stabilită prin intermediul actelor normative naţionale ce vor sta la baza implementării PNDR 2014-2020. Totodată, această definiţie va fi disponibilă prin intermediul Ghidului Solicitantului, aferent Măsurii 6.1.”

Până în prezent, nu a existat o delimitare clară a beneficiarilor care deţineau un loc de muncă, fiind posibilă o interpretare a legislaţiei.

Potrivit PNDR 2014-2020, sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri este de minimum 15.000 de euro pentru o exploataţie agricolă cu dimensiunea minimă de 12.000 euro (valoare producţie standard), iar peste această dimensiune, sprijinul pentru instalare va creşte proporţional cu dimensiunea exploataţiei , dar nu va putea depăşi 50.000 de euro pe exploataţie.

PNDR 2014-2020 a fost transmis Comisiei Europene spre aprobare în data de 1 iulie 2014, urmând să fie supus unui proces de negociere, ceea ce poate atrage eventualele modificări sau completări. Acestea pot avea implicaţii, inclusiv asupra documentelor ce vor stabili detaliile de implementare.

Comments