Despre noi‎ > ‎STIRI‎ > ‎

Program de guvernare: Creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene pentru agricultură

postat 8 feb. 2012, 05:15 de Raluca Oanta

Creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), este una dintre principalele priorităţi ale Executivului, potrivit programului de guvernare înaintat, miercuri, de premierul desemnat Răzvan Mihai Ungureanu. Potrivit prevederilor din capitolul 'Agricultură şi dezvoltare rurală', România îşi propune să atragă, până în luna octombrie 2012, circa 43% din fondurile puse la dispoziţia sa prin PNDR, în valoare de 1,56 miliarde euro.

O altă prioritate a Guvernului va fi asigurarea la timp a subvenţiilor către fermieri şi respectarea tuturor termenelor de plată conform legislaţiei în vigoare de către Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA).

De asemenea, premierul desemnat propune continuarea susţinerii financiare a activităţii crescătorilor de animale şi a producătorilor agricoli din sectorul vegetal în anul 2012.

Totodată, Executivul va avea în vedere reducerea evaziunii fiscale în domeniul agricol, dar şi adoptarea unor măsuri pentru reluarea exportului produse agro-alimentare pe pieţe terţe.

O altă măsură o reprezintă demararea programului naţional de interfaţare cu Registrul agricol în format electronic, pentru reducerea birocraţiei şi a creşterii gradului de corectitudine şi precizie a suprafeţelor declarate de fermieri la APIA.

Măsurile cuprinse în capitolul 'Agricultură şi dezvoltare rurală' sunt determinate de faptul că 'agricultura a contribuit substanţial la creşterea economică din anul 2011, înregistrând cea mai spectaculoasă creştere în trimestrul al treilea, de peste 22%'.

Sursa: Capital

Comments