Despre noi‎ > ‎STIRI‎ > ‎

PNDR 2014-2020: Toate măsurile de finanţare vor fi lansate în iunie

postat 11 mai 2015, 04:59 de Raluca Oanta

Comisia Europeană (CE) a trimis României scrisoarea de conformitate a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2015, urmând ca toate măsurile din aceast program să fie lansate, potrivit ministrului agriculturii, Daniel Constantin, în cursul lunii iunie.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a informat, luni, că a primit din partea CE scrisoarea de conformitate a PNDR 2014-2020, ceea ce anunţă finalizarea etapei de consultare între serviciile de specialitate.

” (...) Cu alte cuvinte, putem să dăm drumul la toate Măsurile de finanțare, lucru pe care îl vom face în cursul lunii iunie. Deși nu este aprobarea formală, conformitatea de Program pe care am primit-o este momentul cheie al demarării PNDR 2020 și arată faptul că eforturile noastre și ale partenerilor noștri își arată roadele”, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Un singur proiect depus până la sfârşitul lunii aprilie

Potrivit datelor furnizate de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), pentru EuroPunkt, în cadrul sesiunii de primire a proiectelor, deschisă pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole” şi submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, în perioada 25 martie 2015 – 30 octombrie 2015, până la finalizarea primei evaluări, a fost depus  un singur proiect.

“Depunerea proiectelor în cadrul sesiunii mai sus menţionate se opreşte înainte de termenul limită doar dacă valoarea publică totală a proiectelor depuse având un punctaj estimat (autoevaluare/ prescoring) mai mare sau egal faţă de pragul de calitate aferent lunii respective ajunge la nivelul alocarii sesiunii anuale”, a precizat AFIR în răspunsul pentru EuroPunkt.

La sfârşitul lunii martie 2015, au fost lansate primele submăsuri din PNDR 2014-2020, respectiv submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” şi submăsura 19.1 „Sprijin pregătitor pentru LEADER.”

Prin PNDR 2014-2020, România beneficiază de o alocare financiară de 8,01 miliarde de euro, fonduri europene destinate dezvoltării rurale.

 

 

 

 

Comments