Despre noi‎ > ‎STIRI‎ > ‎

Orban: Realocarea fondurilor UE va fi decisă la jumătatea acestei luni

postat 7 dec. 2011, 07:39 de Raluca Oanta

”La jumătatea acestei luni ne-am propus să lansăm procesul de realocare a fondurilor europene între programele operaționale. Este un proces mai complicat, care reclamă mai multe etape. În mod cert va dura câteva luni. Vom veni cu propuneri concrete, neînsemnând că acestea vor fi și ultimele pe care le vom face în ceea ce privește realocarea fondurilor comunitare”, a declarat, pentru Capital, Leonard Orban, ministrul afacerilor europene.

Acesta a precizat că au început deja discuțiile între ministere privind realocarea banilor comunitari.

Reamintim că este pentru prima dată când se pune în discuție o astfel de măsură, România urmând să trimită propunerea, spre aprobare, Comisiei Europene. Ulterior, Bruxelles-ul va da un răspuns acestei solicitări în maximum șase luni.

Pentru ca solicitarea României să aibă succes, trebuie foarte bine argumentată. Aceasta trebuie, de asemenea, să se plieze pe priorităţile UE. Modul în care se vor realoca banii depinde atât de analiza tehnică, cât și de decizia politică, subiectul fiind foarte sensibil.

"Probabil, vom propune realocarea unor fonduri pentru reabilitarea termică a clădirilor. În prezent, nu sunt prevăzuţi bani europeni pentru această activitate. Motivarea va fi legată de creşterea eficienţei energetice, care este unul din obiectivele prioritare pentru UE", a spus Orban.

Acesta spune că deja au început negocierile cu Bruxelles-ul pe această temă. Însă, nu va fi o abordare generală pentru întreaga ţară şi, probabil că, procentul va diferi de la zonă la zonă. Potrivit ministrului, se încearcă acoperirea întregii ţări, în special a oraşelor mari.

Știre preluată de la: Capital

Comments