Despre noi‎ > ‎STIRI‎ > ‎

Leonard Orban: Nu voi ezita să cer retragerea de prefinanţări sau finanţări

postat 19 oct. 2011, 06:02 de Raluca Oanta

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, miercuri, că, deşi instituţia pe care o conduce îşi propune să sprijine beneficiarii de fonduri europene, nu va ezita să ceară retragerea prefinanţărilor sau a finanţărilor în cazul nerespectării legii sau a nerealizării lor la timp.

"Vom încerca să venim în sprijinul tuturor beneficiarilor, fie că sunt privaţi sau publici. Pe de altă parte, vrem să solicităm rigurozitate nu numai autorităţilor de management, ci şi beneficiarilor, indiferent care sunt ei. De aceea, nu voi ezita să solicit autorităţilor responsabile, atunci când va fi cazul, să retragă fie prefinanţări în cazul în care cerinţele actuale nu sunt respectate şi, de asemenea, să se retragă finanţările", a spus Orban.

Ministrul s-a declarat conştient de faptul că va fi "o chestiune extrem de dureroasă, extrem de dificilă". "Dar să fie foarte clar: în măsura în care există riscul major sau aproape va fi imposibil ca unele proiecte să fie realizate până la finalul intervalului din perspectiva financiară 2007-2013 - finalul va fi 2015 -, nu vom ezita să solicităm retragerea finanţărilor", a spus Orban.

Ministrul a precizat că vor fi stabilite criterii foarte clare în acest sens, "care să nu poată fi contestate şi care să fie obiective".

"În momentul de faţă, există prevederi clare privind prefinanţările şi care vizează în mod special zona publică. Dacă în patru luni de la primirea prefinanţărilor nu sunt transmise către Autoritatea de Management cereri de rambursare, se poate retrage prefinanţarea. De asemenea, dacă în termen de şase luni de zile de la momentul acordării prefinanţării nu s-a atins un minimum de 60% de solicitări de rambursare din valoarea prefinanţării, se poate retrage restul de prefinanţare. Sunt prevederi incluse în legislaţie în cursul verii şi care vor fi strict aplicate", a explicat Orban.

Ministrul a făcut aceste declaraţii la un eveniment organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României, cu tema "Depăşirea impasului în accesarea fondurilor europene. Probleme şi soluţii".

Știre preluată de la: Mediafax

Comments