Despre noi‎ > ‎STIRI‎ > ‎

Fonduri UE: 75 de milioane de euro pentru zona de graniţă româno-sârbă

postat 10 aug. 2015, 05:33 de Raluca Oanta

Judeţele aflate la graniţa cu Serbia, respectiv  Timiș, Caraș Severin și Mehedinți, pot beneficia de finanţare europeană de 75 de milioane de euro, potrivit programului Interreg IPA, adoptat de Comisia Europeană (CE) la sfârşitul săptămânii trecute.

Potrivit Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), bugetul total al programului este de 88.124.999 de euro, din care 74.906.248 de euro reprezintă finanțare nerambursabilă din fondurile Uniunii Europene.

În perioada 2014-2020, vor putea fi finanțate proiecte pe 4 axe prioritare, în domeniile:

  • promovarea ocupării forței de muncă și serviciilor pentru o creștere favorabilă incluziunii - 18 milioane de euro,
  • protecția mediului și managementului riscurilor - 21 milioane de euro,
  • mobilitate şi accesibilitate sustenabile - 21 milioane de euro,
  • atractivitate pentru turism sustenabil - 18 milioane de euro.

Aria eligibilă a Programului este constituită din județele Timiș, Caraș Severin și Mehedinți (din România) și districtele Severno Banatski, Srednje Banatski, Južno Banatski, Braničevski, Borski, Podunavski (din Republica Serbia).

Primul apel de proiecte va fi lansat în luna septembrie 2015. Apelul se referă la propuneri de proiecte pe axele 1-4, cu un buget IPA alocat în valoare de 27,8 milioane euro, respectiv propuneri de proiecte strategice cu buget IPA alocat de 22,4 milioane euro.

Potențialii beneficiari, precum și toți cei interesați de cooperarea transfrontalieră româno-sârbă în cadrul Programului Interreg IPA de Cooperare Transfrontalieră România - Serbia pot obține mai multe informații accesând secțiunea 2014-2020 din cadrul site-urilor: www.brct-timisoara.ro și www.romania-serbia.net.

MDRAP gestionează, în perioada de programare 2014-2020, 14 programe operaţionale cu cofinanţare din fonduri europene:Programul Operaţional Regional - POR, Programul Operational Capacitate Administrativă – POCA şi 12 programe de cooperare teritorială europeană (6 programe pentru care MDRAP este Autoritate de management sau Autoritate comună de management şi 6 programe pentru care este Autoritate naţională).

Comments