Despre noi‎ > ‎STIRI‎ > ‎

Documentaţii standardizate pentru licitaţii în transporturi, mediu şi energie

postat 10 iul. 2012, 05:44 de Raluca Oanta

ANRMAP a finalizat, la solicitarea CE, elaborarea documentaţiei de atribuire standardizată în domeniul transporturilor şi mediului şi vrea să înceapă proceduri similare pentru sectorul energiei, a declarat marţi preşedintele autorităţii, Lucian Dan Vlădescu, la Mediafax Talks About European Funds.

"Urmează să demarăm procedurile pentru finalizarea documentaţiei standardizate în domeniul energiei", a afirmat şeful Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP).

El a arătat că standardizarea este una dintre solicitările Comisiei Europene.

"Există o problemă la nivelul ţării noastre în domeniul achiziţiilor publice, sesizată de către Comisia Europeană. Ea îşi are originea în trecut şi noi trebuie să găsim în momentul de faţă soluţii eficiente pentru ca cei de la Comisia Europeană să nu ia nişte măsuri foarte drastice în legătură cu România", a spus Vlădescu.

Şeful ANRMAP a arătat că oficialii europeni reproşează în principal încălcarea celor două principii fundamentale care trebuie să guverneze domeniul achiziţiilor publice, respectiv cel al transparenţei şi al tratamentului egal, precum şi problema conflictelor de interese.

Vlădescu a adăugat că ANRMAP îşi propune să implementeze recomandările UE în privinţa standardizării documentaţiilor de atribuire în cât mai multe sectoare, dar şi îmbunătăţirea substanţială a procedurilor de achiziţie publică.

" Nu ne propunem să venim cu soluţii radicale. (...) Nu este cazul în momentul de faţă să tulburăm piaţa achiziţiilor publice prin modificări legislative de substanţă, dar trebuie să acţionăm inclusiv la nivel legislativ (...) pentru ca tot ce înseamnă achiziţie publică să reprezinte un sistem mult mai uşor de parcurs, atât de autorităţile contractante, cât şi de operatorii economici ", a mai spus Vlădescu.

Știre preluată de la: Mediafax

Comments