Despre noi‎ > ‎STIRI‎ > ‎

Decizia CE privind plăţile din cadrul POSDRU, aşteptată în luna septembrie

postat 25 iun. 2012, 06:44 de Raluca Oanta

O decizie a Comisiei Europene privind plăţile din cadrul Programului operaţional sectorial dezvoltarea resurselor umane (POSDRU) va fi comunicată României în luna septembrie, în prezent proiectul raportului de audit al Comisiei Europene nefiind încă finalizat.

Potrivit unor surse comunitare, acest proiect va fi trimis României luna viitoare, iar el va deveni final după ce autorităţile române îşi vor prezenta comentariile. Bucureştiul dispune de două luni (începând de la primirea draftului respectiv) pentru a-şi prezenta poziţia faţă de rezultatele auditului şi a prezenta un plan de acţiuni pentru remedierea punctelor vulnerabile identificate în sistem, ceea ce înseamnă că o decizie a Comisiei va fi transmisă Bucureştiului în luna septembrie.

În data de 29 mai, ministrul afacerilor europene Leonard Orban a declarat, la Bruxelles, că raportul de audit al Comisiei Europene realizat în urma recentelor misiuni în România legate de derularea POSDRU va fi finalizat în câteva săptămâni. El a afirmat că, indiferent dacă Bruxellesul va lua sau nu decizia de suspendare a fondurilor în cadrul POSDRU, autorităţile române vor fi nevoite să ia rapid toate măsurile de corecţie necesare pentru funcţionarea optimă a acestui program.

Leonard Orban a declarat că, indiferent de decizia Comisiei Europene, problemele identificate în derularea POSDRU va trebui să fie corectate. "Eu am subliniat foarte clar. În niciun caz nu generalizez la nivelul tuturor proiectelor care sunt implementate, dar este evident că sunt probleme pe anumite proiecte care au fost implementate sau sunt în curs de implementare", a explicat el.

"Sunt anumite probleme de sistem care vor trebui rapid de tot corectate astfel încât să evităm să avem o dezangajare la sfârşitul acestui an şi mai ales să evităm dezangajarea automată la sfârşitul anului 2013", a mai spus Orban, care a reamintit că riscul de dezangajare în prezent este de aproximativ 100 de milioane la sfârşitul lui 2012 şi de peste 1,1 miliarde de euro pentru întreg anul 2013.

În plus, Leonard Orban a spus că România trebuie să ia rapid 'măsurile de corecţie necesare care să permită ca programul să funcţioneze optim cât mai repede posibil, în cursul acestui an'. "Şi, pe baza acestei funcţionări, să avem o absorbţie cât mai crescută şi, un lucru foarte important, de cât mai bună calitate. Adică să vedem efectiv rezultatele acestei absorbţii, ale acestei utilizări a fondurilor alocate programului POSDRU", a afirmat el.

Ministrul afacerilor europene afirma în 21 mai, la Bucureşti, că executivul UE urmează să decidă, cel mai probabil, suspendarea plăţilor de bani europeni în POSDRU, în urma misiunilor de audit, adăugând însă că nu a văzut raportul de audit.

Comisia Europeană preciza însă, în aceeaşi zi, că auditorii săi sunt în proces de analizare a constatărilor recentelor misiuni de audit de la Bucureşti şi că nu s-a luat o decizie privind o eventuală suspendare a plăţilor în cadrul POSDRU pentru România.

"Auditorii Comisiei Europene sunt în proces de analizare a constatărilor recentelor misiuni de audit în România. Pentru moment, nu a fost trasă nicio concluzie şi nu a fost luată nicio decizie privind o eventuală suspendare a plăţilor", a precizat Jonathan Todd, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, Laszlo Andor, responsabil de fondurile oferite în cadrul POSDRU. "Luarea oricărei decizii privind suspendarea va dura în orice caz câteva săptămâni deoarece autorităţile române vor primi ocazia de a comenta constatările", a mai explicat Todd.

Știre preluată de la: Agerpres

Comments