Despre noi‎ > ‎STIRI‎ > ‎

Crește rata de cofinanțare la 95% pentru fondurile structurale

postat 27 mar. 2012, 23:10 de Raluca Oanta

România va beneficia timp de 12 luni, începând din luna mai, de o rată a cofinanţării de la Uniunea Europeană de 95% pentru cinci programe operaţionale, aferente fondurilor structurale,a declarat ministrul afacerilor europene Leonard Orban, la finalul reuniunii Consiliului Afaceri Generale, desfăşurată la Bruxelles.

''Din informaţiile pe care le avem, în foarte scurt timp - este o chestiune de zile, dacă nu de ore - va veni răspunsul oficial, însă informal ni s-a transmis că răspunsul va fi pozitiv; prin mecanismul de top-up contribuţia Uniunii Europene se extinde cu 10 puncte procentuale până în mai 2013, adică cu 12 luni începând din mai acest an'', a spus Orban.

Ministerul a precizat că doar România se află în acest caz specific. Rata de cofinanţare în mod normal este de maxim 85%, dar prin mecanismul de top-up rata ajunge la 95%.

'Aceasta este o veste foarte bună - dacă ea se va confirma şi sperăm că se va confirma - şi ne va ajuta inclusiv la creşterea ratei de absorbţie a fondurilor europene'' în ţara noastră, a adăugat oficialul român.

În luna decembrie, Parlamentul European a aprobat mărirea cofinanţării UE pentru proiectele de dezvoltare regională finanţate din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi Fondul Social European (FSE), care se implementează în mai multe state membre - România, Grecia, Irlanda, Portugalia, Letonia şi Ungaria. Statele membre eligibile au trebuit să demonstreze că nu dispun de resursele necesare pentru plata contrapartidei naţionale a costurilor proiectelor şi necesitatea de a creşte ratele de cofinanţare.

O altă condiţie pentru ţările respective a fost să arate în ce scop folosesc această derogare şi să ofere informaţii cu privire la măsurile complementare pentru a concentra fondurile pentru competitivitate, creştere economică şi crearea de locuri de muncă. Creşterea ratei UE de cofinanţare este limitată la perioada pentru care statul respectiv a beneficiat de asistenţă UE prin mecanismul european de stabilitate financiară sau mecanismul balanţei de plăţi şi se va aplica retroactiv.

În cadrul reuniunii CAG de luni a avut loc o dezbatere cu caracter orientativ referitoare la viitorul cadru financiar multianual al Uniunii 2014-2020. Pe agenda reuniunii au mai figurat aspecte privind îndeplinirea de către statele membre ale UE a deciziilor luate de Consiliul European din martie.

Știre preluată de la: Capital

Comments