Despre noi‎ > ‎STIRI‎ > ‎

CE confirmă creşterea cofinanţării la 95% pentru cinci programe cu fonduri structurale pentru România

postat 2 apr. 2012, 23:37 de Raluca Oanta

Comisia Europeană (CE) a confirmat că România va beneficia de o rată a cofinanţării de la Uniunea Europeană de 95% pentru cinci programe operaţionale, aferente fondurilor structurale.

Programele respective sunt ''Creşterea competitivităţii economice'', ''Transporturi'', ''Mediu'', ''Asistenţă tehnică'' şi ''Dezvoltarea capacităţii administrative'', iar executivul UE a informat deja joi Ministerul Afacerilor Europene în această privinţă.

''Există deja o decizie luată în decembrie 2011 privind mecanismul de top-up (articolul 77(2) al Regulamentului Consiliului nr 1083/2006 aşa cum a fost amendat de Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1311/2011 din 20 decembrie 2011).

Acest mecanism permite ca plăţile intermediare din partea Comisiei să fie sporite cu 10% peste rata normală de cofinanţare aplicabilă fiecărei priorităţi a programelor operaţionale. Mecanismul s-a aplicat deja din 21 decembrie 2011 pentru două programe în România: programul 'Regional' şi programul 'Dezvoltarea resurselor umane'. În 29 martie 2012, Comisia a informat Ministerul Afacerilor Europene că, pe baza cererii României, sunt de asemenea îndeplinite condiţiile pentru următoarele programe: 'Creşterea competitivităţii economice', 'Transporturi', 'Mediu', 'Asistenţă tehnică' şi 'Dezvoltarea capacităţii administrative'. Pentru aceste programe, România a cerut Comisiei să scadă cofinanţarea naţională până la nivelul minim posibil. Aceste decizii sunt parţial luate sau vor fi luate în curând'', se menţionează în răspunsul Comisiei Europene la solicitarea Agerpres.

În urmă cu patru zile, ministrul afacerilor europene Leonard Orban, declarase la finalul reuniunii Consiliului Afaceri Generale că ''din informaţiile pe care le avem, în foarte scurt timp - este o chestiune de zile, dacă nu de ore - va veni răspunsul oficial, însă informal ni s-a transmis că răspunsul va fi pozitiv; prin mecanismul de top-up contribuţia Uniunii Europene se extinde cu 10 puncte procentuale până în mai 2013, adică cu 12 luni începând din mai acest an''.

El a precizat că doar România se află în acest caz specific şi că decizia CE va contribui inclusiv la creşterea ratei de absorbţie a fondurilor europene. Rata de cofinanţare în mod normal este de maxim 85%, dar prin mecanismul de top-up rata ajunge la 95%.

În luna decembrie, Parlamentul European a aprobat mărirea cofinanţării UE pentru proiectele de dezvoltare regională finanţate din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi Fondul Social European (FSE), care se implementează în mai multe state membre - România, Grecia, Irlanda, Portugalia, Letonia şi Ungaria. Statele membre eligibile au trebuit să demonstreze că nu dispun de resursele necesare pentru plata contrapartidei naţionale a costurilor proiectelor şi necesitatea de a creşte ratele de cofinanţare.

O altă condiţie pentru ţările respective a fost să arate în ce scop folosesc această derogare şi să ofere informaţii cu privire la măsurile complementare pentru a concentra fondurile pentru competitivitate, creştere economică şi crearea de locuri de muncă. Creşterea ratei UE de cofinanţare este limitată la perioada pentru care statul respectiv a beneficiat de asistenţă UE prin mecanismul european de stabilitate financiară sau mecanismul balanţei de plăţi şi se va aplica retroactiv.

Știre preluată de la: Agerpres

Comments