Despre noi‎ > ‎STIRI‎ > ‎

CE aprobă 441 milioane de euro pentru persoanele defavorizate din România

postat 28 nov. 2014, 04:20 de Raluca Oanta

Comisia Europeană (CE) a aprobat programul operaţonal prezentat de România în vederea utilizării noului Fond de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD).

România va primi peste 441 de milioane de euro în perioada 2014-2020 pentru a oferi produse alimentare persoanelor care au cea mai mare nevoie de acestea, precum şi  articole de uz şcolar copiilor aflaţi în dificultate. Finanţarea UE va fi completată cu peste 75 milioane de euro din resursele naţionale.

Începerea aprovizionării cu alimente este prevăzută pentru această iarnă și, din 2015, va avea loc de două ori pe an. Vor beneficia de ajutor persoanele asistate social, pensionarii cu pensii mici și persoanele al căror venit este sub 45% din salariul minim pe economie la nivel național.

Pachetele cu produse alimentare vor fi completate cu măsuri menite să înlesnească incluziunea socială, precum educația sanitară și alimentară, acces sporit la serviciile medicale sau de consiliere juridică, îndrumare către serviciile sociale, consiliere profesională și sprijin în căutarea unui loc de muncă.

Începând cu 2015, articolele de uz școlar vor fi furnizate o dată pe an. Acestea vor fi oferite copiilor care provin din familii cu un venit lunar sub 50% din salariul minim pe economie la nivel național.

Alimentele și articolele de uz școlar vor fi distribuite prin intermediul autorităților locale și al școlilor. ONG-urile vor fi implicate în furnizarea produselor alimentare persoanelor cu dificultăți de deplasare și în aplicarea măsurilor de incluziune socială aferente.

În perioada 2007-2013, România a beneficiat de 260 de milioane de euro, fonduri europene destinate Programului de Ajutorare a Persoanelor Defavorizate. Până în present, acest program a fost derurat de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Sursa: Reprezentanţa Comisiei Europene

Comments