Despre noi‎ > ‎STIRI‎ > ‎

Asistență tehnică pentru proiectele mari

postat 28 mar. 2012, 01:58 de Raluca Oanta

Executivul a stabilit acordarea de asistenţă tehnică, în scopul susţinerii proiectelor majore de infrastructură, de mediu, de energie, finanţate din fonduri europene şi considerate prioritare de către Guvern, a anunțat, marți,  ministrul afacerilor europene, Leonard Orban.

În acest sens, Guvernul a mandatat Ministerul Afacerilor Europene să încheie proiecte de asistenţă tehnică cu operatori economici, companii, autorităţi locale care implementează proiecte majore.

”S-a decis, într-o primă etapă, constituirea unui task-force, format din echipe operative de experţi în domenii precum mediu, transporturi, achiziţii publice, care să acorde asistenţă tehnică beneficiarilor, în scopul accelerării absorbţiei fondurilor europene. Proiectul va fi realizat în cadrul facilităţii de asistenţă tehnică, sub forma a două contracte subsecvente, vizând proiectele de mediu şi cele privind infrastructura rutieră”, a subliniat ministrul.

Cele două contracte vor fi lansate până la finele acestei luni şi vor fi contractate în cursul lunii mai. Acestea vor avea ca o durată de 6 săptămâni şi un buget estimat de circa 85.000 euro, respectiv 72.000 euro fără TVA.

Într-o a doua etapă, în termen de şase luni, Ministerul Afacerilor Europene va încheia un acord-cadru de servicii cu operatorii economici care implementează proiecte mari. Acest acord va fi încheiat pe o perioadă de doi ani, grupat în funcţie de tipul de proiecte şi tipul de activităţi de sprijin. Activităţile de acordare a asistenţei tehnice vor viza consultanţă în managementul achiziţiilor publice, verificarea rapoartelor şi facturilor prestatorilor de servicii şi lucrări, întocmirea dosarului cererii de rambursare, îndrumarea, rezolvarea unor probleme juridice, etc.

Ministrul Leonard Orban a estimat că suma estimată pentru finanţarea acordului-cadru va fi de aproximativ 4,6 milioane de euro, pentru un sprijin destinat celor 100 de proiecte, sprijinite cu până la 150 de zile de asistenţă tehnică.
Sursa: Guvernul României

Comments