Despre noi‎ > ‎STIRI‎ > ‎

APDRP primește proiecte pentru îmbunătățirea valorii economice a pădurii, în aprilie

postat 2 apr. 2012, 00:20 de Raluca Oanta

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) deschide, în perioada 02 – 30 aprilie 2012, prima sesiune pentru depunerea cererilor de finanţare pentru Îmbunătățirea valorii economice a pădurii.

Plafonul maxim al sprijinului public acceptat pentru un proiect nu poate depăşi 1.000.000 de euro, iar valoarea totală minimă eligibilă a unui proiect este de 5.000 de euro, conform prevederilor PNDR.

Fondurile nerambursabile disponibile pentru această sesiune de primire a proiectelor, aferente Măsurii 122 „Îmbunătățirea valorii economice a pădurii” din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), sunt de 25 de milioane de euro. Alocarea totală pentru această măsură de finanţare, până în anul 2013, este de 135,86 milioane de euro.

Prin fondurile nerambursabile oferite de Măsura 122 sunt vizate obiective ca refacerea pădurilor, achiziționarea de echipamente și mașini de tăiere pentru realizarea măsurilor tehnice pentru întreținerea pădurii, precum și producerea de puieți forestieri pentru nevoile proprii ale pădurii deținute.

Beneficiarii eligibili sunt proprietari privaţi de pădure, persoane fizice sau juridice și asociaţii ale acestora, forme asociative ale proprietarilor de pădure (composesorate, obști de moșneni, obști răzesești, păduri grănicerești și alții) – constituite în baza Legii 1/ 2000, art. 26, dar și comune, instituții de cult deținătoare de păduri.

Printre condițiile minime pentru accesarea sprijinului financiar există obligaţia ca suprafața minimă de pădure deținută să fie de 0,5 hectare, pădurea să fie inclusă în amenajamentul silvic, dar și ca beneficiarul să deţină avizele și autorizațiile necesare, în funcție de tipul de proiect.

Trebuie făcută precizarea că anumite achiziții din cadrul proiectului pot fi făcute în funcție de suprafața de pădure deținută, detaliile fiind disponibile în Ghidul Solicitantului pentru Măsura 122.

Prin această măsură, nu sunt finanţate activităţile legate de asigurarea regenerării pădurii după eliminarea arboretului în urma ultimei tăieri şi nici cheltuielile aferente acesteia. De asemenea, nu sunt eligibile investiţiile în păduri şi alte terenuri acoperite de vegetaţie forestieră care aparţin statului

Valoarea sprijinului nerambursabil oferit pentru ”Îmbunătățirea valorii economice a pădurii” va fi de până la 50% din totalul cheltuielilor eligibile.

În zonele defavorizate (LFA) şi siturilor Natura 2000 sprijinul public va fi de până la 60% din totalul cheltuielilor eligibile.

Depunerea proiectelor aferente Măsurii 122 se va face la Oficiile Judeţene de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit ale APDRP, zilnic, în intervalul orar 09:00 – 14:00.

Termenul limită al depunerii cererilor de proiecte pentru această sesiune este luni, 30 aprilie 2012, ora 12:00, conform Anunţului cererii de proiecte pentru Măsura 122, disponibil pe pagina de internet a APDRP, www.apdrp.ro.  

Pentru a primi finanţare nerambursabilă, solicitantul trebuie să îndeplinească cerinţele de conformitate şi eligibilitate menţionate în cadrul Ghidul Solicitantului aferent acestei măsuri de finanţare. Acesta se poate descărca gratuit de pe pagina de internet a Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, www.aprdp.ro.

Sursa: APDRP

Comments