Despre noi‎ > ‎STIRI‎ > ‎

Agricultură:Selecţia proiectelor pentru finanţare UE se va realiza lunar sau trimestrial, din 2015

postat 16 ian. 2015, 13:05 de Raluca Oanta

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a pregătit o serie de măsuri pentru gestionare mai eficientă a fondurilor europene destinate agriculturii şi care vor fi derulate pe baza Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, noutăţile vizate fiind anunţate de către secretarul de stat, George Turtoi, în exclusivitate pentru Europunkt.

“Pentru perioada de programare 2014-2020, sistemul de selecţie propus vizează organizarea de sesiuni anuale de depunere cu realizarea rapoartelor de selecţie lunar/trimestrial. Acest sistem permite depunerea proiectelor continuu pe toată perioada de derulare a sesiunii, astfel că potenţialii beneficiari nu mai sunt constrânşi să-şi elaboreze şi să depună proiectul într-o perioadă limitată de timp”, a declarat secretarul de stat, George Turtoi, pentru Europunkt.

Acesta a menţionat că pentru fiecare lună/trimestru se va stabili un prag minim de calitate care va permite evaluarea şi selectarea, cu prioritate, a celor mai bune proiecte din punct de vedere al calităţii.

“Proiectele care au un punctaj mai mic decât pragul minim lunar/trimestrial, rămase în aşteptare pentru finanţare, vor intra în competiție cu proiectele depuse în lunile/trimestrele următoare, putând fi selectate dacă pragul minim este inferior punctajelor acestora. In plus, aceasta modalitate de selectie vine in sprijinul autoritatilor prin fluidizarea sistemului de evaluare si implementare a proiectelor selectate pentru finantare, cat si a beneficiarilor prin prisma depunerii continue”, a precizat Turtoi.

Potrivit secretarului de stat din MADR, pentru gestionarea eficientă a noului PNDR, au fost luate o serie de măsuri, printre care:

  • realizarea unei baze de date cu prețuri de referință pentru activele fizice achiziționate prin proiect;
  • utilizarea costurilor simplificate pentru înființare și recoversie plantații pomicole și viță de vie și infrastructura rutieră în mediul rural;
  • simplificarea procedurilor de lucru la nivelul AFIR pentru procesarea cu celeritate a cererilor de plată ale beneficiarilor;
  • depunerea on-line a proiectelor (disponibilă gradual pentru majoritatea măsurilor);
  • limitarea la minim a documentelor solicitate la depunerea proiectelor;
  • punerea la dispoziția benficiarilor a proiectelor model pentru finanțarea anumitor tipuri de investiții realizate prin PNDR 2014-2020;
  • diminuarea numărului de controale pe teren;
  • adoptarea de documente standardizate de atribuire pentru beneficiarii publici;
  • depunerea on-line a ofertelor de licitație.

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 se află în curs de avizare la Comisia Europeană (CE). Pentru perioada menţionată, România beneficiază de o alocare financiară de 8,01 miliarde de euro, fonduri europene.

Comments