Despre noi‎ > ‎STIRI‎ > ‎

Agricultura aşteaptă undă verde de la Bruxelles

postat 20 sept. 2014, 05:22 de Raluca Oanta

Primele măsuri de dezvoltare rurală vor fi lansate doar după ce România primeşte cel puţin un acord de principiu din partea Comisiei Europene (CE).

Acesta a fost raspunsul Ministerului Agriculturii la solicitarea Eurocentrica cu privire la capacitatea României de a lansa primele măsuri de dezvoltare rurală până la sfârşitul acestui an.

“Aşteptăm comentariile experţiilor europeni, dar în acelaşi timp echipa tehnică de la nivelul MADR lucrează la propunerea de HG pentru cadrul naţional de implementare, la ghidurile şi procedurile pentru măsurile PNDR 2014-2020, pentru ca acestea să poata fi lansate în cel mai scurt timp posibil, ulterior aprobării programului. Aceste comentarii pot avea implicaţii, inclusiv asupra documentelor ce vor stabili detaliile de implementare şi dorim ca măsurile ce se vor lansa să fie cât mai aproape de forma finală din PNDR”, a precizat Ministerul Agriculturii pentru Eurocentrica.

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 a fost transmis oficial la CE în data de 1 iulie 2014, spre aprobare. Potrivit regulamentelor europene, fiecare stat membru are posibilitatea să deschidă anumite linii de finanţare, înainte de aprobarea programului cadru de către CE.

În ceea ce priveşte agricultura, încă din primăvară ministrul de resort anunţa intenţia de a lansa primele măsuri de dezvoltare rurală în acestă toamnă. Zvonurile, neconfirmate de autoritati, arătau că printre primele măsuri lansate o să se găsească şi Instalarea Tinerilor Fermieri. Prezent la evenimentul Rural Fest, comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a infirmat această variantă.

Rămâne de văzut dacă România va reuşi să convingă CE şi să obţină aprobarea de principiu asupra PNDR 2014-2020, astfel încât să fie posibilă lansarea primelor măsuri de dezvoltare rurală până la sfârşitul acestui an.

 

 

 

Comments