Despre noi‎ > ‎STIRI‎ > ‎

AFIR va rezilia toate proiectele care ţin blocate fondurile UE

postat 6 nov. 2014, 11:42 de Raluca Oanta

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) va rezilia toate proiectele contractate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) şi pentru care nu există posibilitatea de a finaliza în timp util investiţia din fonduri europene.

AFIR a anunţat că va analiza toate proiectele care au încheiat contracte de finanțare PNDR și care nu pot să finalizeze în timp util investița propusă.  

În urma acestei analize, în primul trimestru al anului 2015, AFIR va rezilia toate proiectele contractate care nu au depus nicio cerere de plată și care nu pot fi finalizate până la 30 septembrie 2015. Acesta este termenul limită conform prevederilor contractului de finanțare, stabilit în conformitate cu Regulamentul European 1290/2005, art. 28, alin. (1) privind finanțarea Politicii Agricole Comune.

Potrivit directorului general AFIR, David Eugen Popescu, „toate fondurile care acum stau blocate nefiind solicitate de beneficiari, vor fi redistribuite imediat către acele măsuri care au deficit de finanțare”.

Măsura va fi aplicată de către AFIR tuturor proiectelor implementate atât de către beneficiarii privați, cât și de către cei publici ai PNDR 2007 – 2013.

AFIR a plătit, până la 27 octombrie 2014, peste 6,51 miliarde de euro (din 9,3 miliarde de euro alocate de Uniunea Europeană și Guvernul României prin PNDR 2007 – 2013) pentru proiecte de investiții și pentru plăți directe. Raportat la totalul fondurilor europene alocate de Uniunea Europeană, AFIR a ajuns în acest moment la un grad de absorbţie de aproximativ 73%.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a primit şi verificat în total 148.414 cereri de finanţare, în valoare de peste 18,3 miliarde de euro, din care au fost selectate pentru a primi finanţare nerambursabilă 96.132 de proiecte, cu o valoare de peste 7,1 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de angajare de 116,62% a fondurilor disponibile prin PNDR pentru proiectele de investiţii.<

Sursa: AFIR

Comments