Despre noi‎ > ‎STIRI‎ > ‎

Achiziții publice: Contractele trebuie încheiate în cel mult 7 zile

postat 25 mar. 2012, 23:38 de Raluca Oanta

Guvernul a modificat, în ședința de vineri, 23 martie, reglementările referitoare la atribuirea contractelor de achiziție publică, în sensul responsabilizării şi sancţionării autorităţilor contractante atunci când se constată întârzieri, termenul în care trebuie să se încheie contractele fiind de cel mult 7 zile, a anunţat Cristina Trăilă, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP).

Astfel, autorităţile contractante trebuie să încheie contractele de achiziţie publică în cel mult 7 zile calendaristice de la expirarea termenelor de aşteptare prevăzute de lege, după anunţarea rezultatului procedurii de atribuire:

„Autoritatea contractantă nu are dreptul să întârzie cu mai mult de 7 zile calendaristice încheierea unui contract sau acord-cadru de achiziţie publică”, a delcarat Cristina Trăilă.

Hotărârea de Guvern introduce, de asemenea, o prevedere expresă potrivit căreia autorităţile contractante au obligaţia de a notifica ANRMAP cu privire la contractele atribuite, în cel mult 48 de ore de la data încheierii contractului de achiziţie publică sau a acordului-cadru.

Preşedintele ANRMAP a precizat că modificările operate urmăresc transparentizarea procesului de achiziţie publică, evitarea întârzierilor majore în implementarea proiectelor de investiţii şi în cheltuirea fondurilor publice alocate, inclusiv a fondurilor comunitare.

De asemenea, ofertantul care se consideră lezat în dreptul său de un astfel de comportament are dreptul de a sesiza ANRMAP, a mai declarat Cristina Trăilă.
În ceea ce priveşte sancţiunile pe care le riscă autorităţile contractante, preşedintele ANRMAP a menţionat că acestea sunt prevăzute în Ordonanţa de Urgenţă 34/2006, amenda maximă fiind de 40.000 de lei.

Sursa: Guvernul României

Comments